Zeker Wonen

Lenen was nog nooit zo goedkoop

Rente historisch laag: goed nieuws voor kopers

Mocht u plannen hebben om een nieuwe woning te kopen, uw huidige woning te verbouwen of een tweede woning te kopen dan kan dit een gunstig moment zijn. De rentevoet voor woonkredieten met een lange rentevaste periode heeft een historisch laagterecord bereikt wat is te evenaren met het record uit februari 2016. Sinds 2016 liggen de rentetarieven rond de 2 procent, ongeveer even hoog als de inflatie en nu is de rente nog lager, zelfs lager dan de inflatie.

De rentebarometer van Immotheker Finotheker, een onafhankelijk advieskantoor, laat een rente op een woonkrediet met een rentevaste periode van 20 jaar van gemiddeld 1.79 procent zien, mits 20 procent zelf wordt gefinancierd. De vergelijkingssite Spaargids.be meldt zelfs een rentevoet van 1.28 procent (KBC) op een woonkrediet met een rentevaste periode van 20 jaar en 1,50 procent bij een rentevaste periode van 25 jaar. Dit zijn ongekend lage tarieven.

Minder goed nieuws voor spaarders

De Europese Centrale bank besloot in september 2018 om de rentevoeten voorlopig onveranderd te laten. Dit ongewijzigde beleid betekent heel goed nieuws voor mensen die een woning willen kopen, maar minder goed nieuws voor spaarders, want niet alleen de woonkredieten ook de spaarrentes blijven historisch laag. Verwacht wordt dat deze situatie zeker tot de zomer van 2019 aanhoudt.

Om de lage economische groei en de inflatie een boost te geven, pompte de ECB veel geld in de economie wat werd verkregen door obligatieaankopen (2.400 miljard euro). De ECB, die een grote obligatiekoper is, kondigde in september van het afgelopen jaar ook aan te zullen stoppen met dit aankoopprogramma voor obligaties, wat als gevolg heeft dat er meer overheidsobligaties op de markt zullen komen. En dit heeft weer tot gevolg dat dat de koersen voor obligaties zullen dalen en de rentes voor de lange termijn zullen stijgen.

Met deze lage hypotheekrente en het feit dat sparen nu niets meer oplevert, lijkt het een logische stap dat mensen liever beleggen dan sparen en geld steken in een nieuw onderkomen en zelfs een tweede woning.

Goede tijd om woning te kopen?

Door de lage rentevoet en de periode waarvoor de rente kan worden vastgezet, kan jarenlang worden genoten van lage woonlasten. Daarnaast zit er ook weer beweging in de woningmarkt. Tijdens de crisis op de woningmarkt, tussen 2008 en 2013, daalden de huizenprijzen en wachtten veel huiseigenaren met de verkoop van hun woning omdat hun woonkrediet groter was dan de waarde van hun huis. Woningeigenaren zetten hun huizen nu weer vaker te koop.

Concurrerende banken

De banken concurreren onderling ook waardoor de tarieven nog verder worden verlaagd. De lage rentevoet zorgt er ook voor dat er door de banken gemakkelijker kredieten worden verstrekt. De Nationale bank houdt wel een oogje in het zeil en waarschuwt banken om meer voorzichtigheid in acht te nemen bij het verstrekken van leningen en neemt maatregelen om te voorkomen dat kwetsbare gezinnen in de financiële problemen terecht kunnen komen, maar ook ter bescherming van de banken zelf.

Als u plannen heeft om een woning te kopen, laat u dan goed informeren door uw bank. Woningkredieten dienen te worden afgestemd uw persoonlijke financiële situatie.

Projectontwikkeling dat is

Betaalbaar wonen in Zwevegem op een boogscheut van Kortrijk

Het budget van een volledig afgewerkte woning start vanaf 393.000 € (excl. kosten)

Andere nieuwsberichten:

confederatie-bouw-heropbouw

Confederatie Bouw zeer tevreden dat verlaagde btw op sloop en heropbouw verlengd wordt

De federale regering heeft beslist om de verlaagde btw van 6% op sloop en wederopbouw met één jaar te verlengen na 2022.

Is verwarmen op elektriciteit de toekomst?

Zeker Wonen heeft al enkele jaren terug beslist om systematisch en in overleg met onze klanten over te stappen naar CO2 neutrale verwarmingssytemen.