Zeker Wonen

Registratierechten bij de aankoop van een grond

Sinds deze zomer zijn de registratierechten in Vlaanderen hervormd. Bij de aankoop van een onroerend goed, en dus ook van een stuk grond, moeten er registratierechten betaald worden, ook wel gekend als de “schrijfkosten”. Dit zijn belastingen die betaald worden bij de notaris die op zijn beurt dit bedrag doorstort naar de overheid. In Vlaanderen bedraagt deze registratiebelasting voor de aankoop van een grond nog altijd 10%. Voor een enige eigen woning bedraagt de registratiebelasting 7% vanaf juni 2018. Voor verdere op basis van uw persoonlijke situatie helpen wij u graag verder op weg of kan u steeds terecht bij uw notaris naar keuze.
Er zijn immers enkele uitzonderingen op deze regels:

  • Wanneer je plannen hebt (en deze ook uitvoert) om de woning energiezuinigte renoveren, betaal je maar 6% in plaats van 7% registratierechten.
  • Als je onroerend erfgoed koopt om er zelf in te wonen, betaal je maar 1%registratierechten op voorwaarde dat je binnen vijf jaar 6% van deaankoopprijs opnieuw investeert.
  • Als je een woning koopt met een maximale aankoopprijs van 200.000 euro,betaal je geen registratierechten op de eerste schijf van 80.000 euro en krijgje dus een korting van maximaal 5.600 euro.
  • Voor woningen of appartementen in de Vlaamse rand of in de kernsteden (Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde) krijg je deze korting bij een aankoopprijs tot 220.000 euro.

Plannnen om te (ver)bouwen? Contacteer ons en bespreek uw project met ons.

Projectontwikkeling dat is

Betaalbaar wonen in Zwevegem op een boogscheut van Kortrijk

Het budget van een volledig afgewerkte woning start vanaf 393.000 € (excl. kosten)

Andere nieuwsberichten:

Wat als ik mijn woning verkocht heb en er nog even wil blijven wonen?

Gedurende deze overbruggingsperiode is het mogelijk om in de huidige woning te blijven wonen met een overbruggingskrediet.

Wijzigingen in de archeologiewetgeving

De wijzigingen betreffen de regelgeving i.v.m. de archeologienota en de verhoging van de premie voor buitensporige kosten bij een verplichte opgraving.